Assalamualaikum.Do Follow Me? Back To Dashboard? Nice To Meet You.Visit Here Again =3
Status
Say, “My prayer, my offering, my life and my death are for Allah, the Lord of all the worlds.” - The Holy Quran [6:162]
Kisah Teladan Islamik
Assalamu'alaikum....Selamat datang ke blog Kisah Teladan Islamik....Peace be to you....Welcome to Kisah Teladan Islamik blog...:)

12/07/2012

Author : Cahaya Kebaikan Time : 10:55:00 pm Total Comment : 0

Diselamatkan Jibril Kerana Takut Buat Dosa
Daripada Usamah bin Zaid ra bahawa Rasulullah saw bersabda yang bermaksud : “ Aku tidak akan meninggalkan suatu fitnah yang paling bahaya sesudahku nanti kecuali fitnah yang dihadapi kaum lelaki dari sebab kaum wanita .” (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Dikalangan Bani Israil di zaman dahulu, ada seorang lelaki yang sangat tekun dan rajin mengerjakan ibadah. Ia mempunyai wajah yang kacak dan segak hingga ramai wanita yang tertawan dengan ketampanannya. Namun rasa takutnya kepada Allah SWT menjadi pendinding utama dapat mengawalnya daripada berfoya-foya.

 Suatu masa, ketika sedang menjaja bakul daun kurma buatannya sendiri, ia sampai di hadapan istana raja. Kebetulan salah seorang daripada dayang istana itu ternampak lelaki tersebut dan terpesona dengan ketampanannya. Dayang itu kemudiannya bercerita mengenai lelaki itu kepada permaisuri raja. Permaisuri begitu tertarik lalu timbul niat jahat di hatinya.

“Suruh orang muda itu masuk menghadap,” titahnya kepada dayang tersebut.

Apabila lelaki itu berada di hadapannya, permaisuri menyerahkan sepasang persalinan pakaian diraja dan berkata, “Letakkan semua bakulmu itu dan pakailah pakaian ini.”

Kemudian permaisuri itu menyuruh dayangnya mengambil minyak wangi untuk dipakaikan kepada lelaki tersebut.

Tanpa mengesyaki apa-apa, lelaki itu melakukan segala suruhan permaisuri. Lalu permaisuri itu pun berkata, “Orang muda! Kamu jangan bimbang. Beta akan memenuhi segala keperluanmu asalkan kamu bersedia memenuhi nafsuku.”

Sebaik sahaja terdengar kata-kata yang tidak disangka-sangkanya itu, gementarlah lelaki itu lalu berkata, “Aku tidak akan melakukan perbuatan terkutuk itu!”

Permaisuri cuba juga memujuk lelaki itu berkali-kali, tetapi gagal mempengaruhinya. Akhirnya dengan perasaan marah, ia berkata, 
“Baiklah! Kalau kamu enggan memenuhi hajatku, kamu tidak boleh keluar dari sini.” Kemudian permaisuri mengarahkan dayang-dayangnya menutup semua pintu dan tingkap istana.

Setelah semua jalan keluar ditutup, lelaki itu bertanya, ” Wahai permaisuri! Bolehkah bawakan saya ke tempat yang paling tinggi dalam istana.”

Dengan harapan hajatnya akan dipenuhi, permaisuri itu pun membenarkan lelaki itu naik ke menara istana.

Apabila telah berada di puncak istana, lelaki itu berkata kepada dirinya sendiri, “Wahai jiwa! Selama 70 tahun kamu beramal mencari keredhaan Allah, Tuhan yang Maha Pemurah, apakah kamu akan merosakkannya dalam beberapa saat semata-mata untuk memenuhi keinginan nafsu dan syaitan? Demi Allah! Kau mengkhianati dirimu sendiri jika engkau tunduk kepadanya!”

Dalam keadaan malu dan, takut untuk melakukan maksiat kepada Allah, lelaki itu pun terjun dan menara yang tinggi itu.

Lalu Allah SWT yang Maha Pemurah dan Pengasih itu pun berfirman: “Wahai Jibril! Hamba-Ku itu terjun lantaran takut kepada kemurkaan-Ku dan kedosaan. Hamparkan sayapmu untuk menyambutnya, jangan sampai ia binasa!”

Begitulah kisah yang boleh menjadi teladan kepada kita perihal seorang yang takutkan Allah hingga begitu takut melakukan dosa, maka Allah selamatkannya dari terlibat dengan dosa. Banyak Hadis Nabi menyebut tentang fitnah wanita antaranya:

Imam Muslim dalam sahihnya meriwayatkan sebuah hadis daripada Ibn Al-Zubair , bahawasanya Rasulullah saw bersabda yang bermaksud : “Sesungguhnya wanita itu , ketika datang dari depan , dia datang dalam bentuk syaitan dan ketika pergi (membelakang tubuhnya) dia memperlihatkan bentuk syaitan pula .

Oleh sebab itu , jika salah seorang dari kamu melihat seorang wanita yang menarik perhatian , maka hendaklah segera mendapatkan isterinya , dengan itu dapat menolak (nafsu) yang ada di dalamnya .”

Syaitan itu membuat wanita kelihatan indah pada pandangan sebahagian besar orang yang melihatnya , agar mereka semakin banyak menimbulkan dosa-dosa dan orang warak akan melihat hal-hal yang diharamkan Allah swt

Imam Muslim juga meriwayatkan dalam sahihnya ,daripada Abu Said Al-khudri bahawa Rasulullah saw bersabda , maksudnya : “Hendaklah kalian takut terhadap (Godaan) dunia dan takutlah kalian terhadap (godaan) wanita .”

Ibnu Abbas mengatakan , “Tidak ada dalam kalangan orang terdahulu yang menjadi kafir , kecuali gara-gara wanita dan orang yang terkemudian pun kafir gara-gara wanita (juga) .”

Said Ibnu Al-Musayyab berkata ,” Setiap kali syaitan berputus asa menganggu seseorang , maka ia akan melancarkan ganguannya melalui wanita .”

Marilah kita hayati Puisi di bawah ini tentang dosa untuk diambil pengajaran dan iktibar.

MELUPAKAN DOSA

Melupakan dosa adalah satu dosaKemudian tidak pun takut dengan dosa yang telah dibuat adalah satu dosa pulaKalau berbangga dengan dosa itu lebih-lebih lagi kesalahan itu bertambah membesarDosa itu bertambah besar dan bertimbun-timbun pulaJika tidak takut dengan dosa sekalipun belum berbuat pun satu dosa satu kesalahanYang belum melakukannya satu kesalahan jugaDosa itu bukan kerana sudah membuat kesalahan atau dosaTapi kerana tidak takut atau tidak bimbang terbuat dosa adalah satu kesalahan pulaSebagai seorang hamba sepatutnya sentiasa takut dengan dosaSekalipun belum terbuat dosa

Begitulah sifat seorang hamba yang sepatutnya
Apatah lagi setelah membuat dosa
Lebih-lebih lagi takutnya membara
dan jiwanya keluh-kesah dan hatinya dukacita
Melupakan dosa, tidak takut dengan dosa yang dibuat
Dan tidak takut dengan dosa yang belum dibuat
Adalah seorang hamba yang sombong dan angkuh
Kerana dia telah membuang sifat kehambaannya
Membuang sifat kehambaan adalah satu kesombongan
Sombong bererti membesarkan diri
Membesarkan diri adalah satu kesalahan atau satu dosa
Kerana dia telah mengambil sifat Tuhan
Yang tidak sepatutnya dia memakai sifat itu
Itu adalah pantang larang Tuhan yang tidak patut dipakai oleh seorang hamba

Hasil Nukilan
Abuya Ashaari Muhammad
1 Julai 2000

Wallahualam....

0 Komen:

 
This Template Was Made & Design With Love By Nabila Medan. All Right Reserved To Me.